Khamis, 20 Ogos 2009

N11 PP: BN Pasti Kalah!

Ramai yang menjangkakan kekalahan BN di PRK Permatang Pasir akan disebabkan oleh 'dosa lampau' Rohaizat yang mewakili Barisan Nasional. Namun kami punya alasan tersendiri akan punca sebenar yang mampu merealitikan kekalahan BN di PRK Permatang Pasir. Antaranya:-

1. Pemimpin-pemimpin peringkat cawangan dan bahagian Umno hanya akan 'mengipas' serta mengekori ke mana sahaja Najib, Muhyiddin atau pemimpin peringkat pusat pergi, tanpa mahu melakukan sebarang kerja kempen.

2. Pimpinan serta ahli MCA dan MIC di Permatang Pasir hanya akan membiarkan Umno melakukan hampir kesemua kerja tanpa mengambil bahagian dalam kempen secara proaktif.

3. Siri ceramah dan kempen dari rumah ke rumah yang dilakukan BN tidak diatur dengan sempurna.

4. BN kekurangan barisan penceramah berkemahiran yang dilengkapi fakta.

5. Tiada yang mahu atau tahu buat follow up terhadap senarai pengundi berdaftar di Dun Permatang Pasir yang terbahagi kepada penyokong hitam, kelabu atau putih.

6. Pengundi tegar BN kurang diberi perhatian, sebaliknya hanya menumpukan kepada pengundi atas pagar yang akan menyebabkan ramai yang berkecil hati.

7. Lawatan serta bantuan ke rumah orang mati, sakit, susah serta orang-orang tua hanya dilakukan dalam tempoh berkempen dan tidak dilakukan sebelum atau selepas pilihanraya.

8. Terlalu banyak program nasihat kesihatan, gotong-royong, mengecat atau membaiki rumah, nasihat guaman, pengedaran hamper, majlis makan malam, lawatan perasmian, nasihat kecantikan, program keluarga angkat dan bla...bla...bla...yang kesemuanya 'percuma' di sepanjang tempoh PRK.

9. Sebab KJ dan gengnya hadir sama berkempen.

10. Pekida akan turun umpama gangster atau menahan sebarang kenderaan di atas jalanraya bagi memberi laluan kepada kenderaan KJ dan gengnya.

11. Kumpulan Putera dan Pemuda yang membawa bendera BN dan Umno kebiasaannya akan merempit ke sana-sini dalam kawasan berlangsungnya PRK.

12. Kumpulan Puteri yang memakai vest atau t-shirt merah jambu akan tergedik-gedik mengibarkan bendera BN sambil disiul oleh geng Pemuda.

13. Pemimpin BN hanya membuat janji pembangunan tanpa berjanji untuk mempercepatkan perbicaraan kes.

14. Pengundi tidak maklum kisah di sebalik tabir serta jumlah wang dalam akaun simpanan untuk membiayai PRK, yang turut diragui asal penajanya.

15. Niz Aziz kata Umno masuk neraka yang menyebabkan pengundi takut nak undi BN?

Alasan selebihnya.....fikirlah sendiri!

Petikan: Paneh Miang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan