Sabtu, 28 Februari 2009

Pembangkang tidak dihalang sertai program sekolah

ARKIB : 27/02/2009

KUALA LUMPUR 26 Feb. - Kementerian Pelajaran tidak pernah mengeluarkan sebarang arahan khusus yang melarang Ahli Parlimen atau wakil rakyat pembangkang menyertai sebarang program yang dianjurkan pihak sekolah.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein bagaimanapun berkata, setiap majlis rasmi di sekolah yang melibatkan orang kenamaan atau individu tertentu perlu mendapat kebenaran kementerian terlebih dahulu melalui Pengarah Pelajaran negeri.

Menurut beliau, tindakan itu bagi memastikan majlis yang dianjurkan bukan bertujuan politik dan tidak mengganggu pengajaran serta pembelajaran murid.

"Institusi pendidikan tidak wajar dipengaruhi oleh mana-mana ideologi politik di negara kita," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Teresa Kok (DAP-Seputeh) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Ahli Parlimen itu meminta penjelasan sama ada kementerian pernah memberi arahan kepada semua pengelola sekolah di negeri-negeri pakatan pembangkang supaya tidak membenarkan pemimpinnya menghadiri program sekolah.

ULASAN: Mengapa gambar Menteri Besar di negeri Pakatan Rakyat dilarang di gantung di premis institusi pendidikan?


Tiada ulasan:

Catat Ulasan