Selasa, 30 Jun 2009

Dakwa isteri tidak cantik satu kesalahan

Seorang suami yang memberitahu isterinya tidak lagi cantik bertujuan memalukan si isteri boleh dikategorikan sebagai kesalahan keganasan emosi sekiranya pindaan dibuat terhadap akta keganasan rumahtangga 1994, demikian paparan berita dalam akhbar baru-baru ini (www.mstar.com. my) yang menarik perhatian untuk diketengahkan sebagai satu isu.

Dalam berita tersebut, Datuk Dr Noorul Ainur Mohd Nur, Ketua Pengarah Jabatan Pembangunan Wanita di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata, ketika ini, golongan wanita hanya dilindungi daripada penderaan fizikal di bawah akta tersebut.

Tujuan cadangan pindaan itu adalah bagi memastikan keselamatan wanita dari segi fizikal dan emosi. Keganasan emosi adalah satu bentuk penderaan yang memberi kesan mendalam terhadap wanita yang boleh merendahkan harga diri, maruah serta keyakinan diri. Islam sentiasa menyuruh umatnya berbuat kebaikan. Ini termasuklah dalam perhubungan dan pergaulan suami dan isteri. Allah SWT di dalam al-Quran, firman yang bermaksud: “Dan hendaklah kamu bergaul baik dengan isteri-isteri kamu dengan cara yang baik.” (Surah an-Nisaa’, ayat 19)

Selain itu, Nabi Muhammad SAW pernah berkata, sebaik-baik manusia di kalangan bani Adam ialah orang baik dengan isterinya, ini kerana isteri adalah lebih utama dijaga haknya sebelum orang lain. Setiap manusia yang dicipta oleh Allah SWT tiada yang sempurna. Oleh yang demikian, si suami seharusnya menutup keaiban yang ada pada diri isterinya. Allah SWT menjadikan manusia sering memerlukan antara satu sama yang lain.

Ingatlah, Rasululullah SAW banyak meninggalkan pesanan melalui hadis-hadisnya. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud,“Sebaik-baik kamu ialah mereka yang paling baik terhadap keluarganya dan akulah contoh yang paling baik di kalangan kamu terhadap keluargaku.” (Hadis riwayat at-Tabrani dan Ibnu Majah)

Sabda baginda SAW lagi, “Tidak akan memuliakan wanita melainkan orang yang mulia dan tidak akan menghinakan wanita melainkan orang yang hina.” (Hadis riwayat Ibn Asakir daripada Ali r.a.)

Sabda baginda SAW lagi, “Cukuplah seseorang berdosa bila menyia-nyiakan (sia-sia) orang yang dinafkahinya.” (Hadis riwayat Abu Daud)

Suami yang soleh itulah yang merasa senantiasa dalam pengawasan Allah ketika berinteraksi dengan isterinya dalam segala hal, besar ataupun kecil. Ia mengetahui dari hadis Nabi bahawa kesewenang-wenangan adalah kegelapan pada hari kiamat. Dengan demikian, sudah pasti isterinya akan hidup bahagia dan nyaman bersamanya.

Justeru, si suami tidak seharusnya mengaibkan isterinya hatta kepada saudara dan sahabat handainya. Ini kerana setiap keaiban yang ada pada isteri merupakan cermin bagi suami. Hakikatnya suami yang mengutuk atau memalukan si isteri secara tak langsung mengaibkan dirinya sendiri. Dalam hal ini suami harus bijak menangani sebarang masalah yang berlaku dan jangan hanya sekadar menunding jari menyalahkan pasangan.

Begitu juga si isteri harus tahu menjaga penampilan diri supaya sentiasa kelihatan cantik untuk suaminya. Dalam kebanyakan artikel Dr. Haji Juanda Haji Jaya, Perunding Undang-Undang Keluarga Islam melalui siri wanita Anggun (keluaran MW), berkata sekiranya muncul konflik dalam rumah tangga, hendaklah suami isteri mengambil langkah-langkah penyembuhan yang diajar melalui al-Quran dan Al-Sunnah Rasullah SAW supaya keretakan itu dapat disambung semula dengan izin dan reda Allah SWT.

Renung-renungkan!

Catatan: emel dari sahabat tamansyurga

Tiada ulasan:

Catat Ulasan