Rabu, 6 Mei 2009

Semoga aku tabah menjaga mak ...

Salam

 

Nabi Musa adalah satu2nya Nabi yg boleh bercakap terus dgn Allah SWT .  Setiap kali dia bermunajat , Nabi Musa akan naik ke Bukit TURSINA .

 

Diatas bukit itulah Nabi Musa akan berbicara dgn Allah .

Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawabnya . Inilah kelebihan Nabi Musa yg tidak ada pd Nabi2 lain.

 

Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kpd Allah " Ya Allah , siapakah gerangan disyurga nanti yg akan berjiran dgnku "

Allah pun memberitahu nama pemuda itu , serta dimana tempat tinggalnya .

 

Setelah mendapat jawapan , Nabi Musa terus berjalan mencari tempat yg diberitahu . Setelah beberapa hari diperjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ketempat berkenaan. Dgn pertolongan penduduk disitu , beliau berjaya bertemu dengan rumah pemuda tersebut.

 

Setelah memberi salam , Nabi Musa dipersilakan masuk dan duduk diruang tamu . Tuan rumah meneruskan kerjanya dan tidak melayan Nabi Musa .  Dia masuk kebilik dan melakukan sesuatu . Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor khinzir betina , didukungnya dgn cermat khinzir itu .  Nabi Musa terkejut  melihatnya  " Apa hal ini ? " kata Nabi Musa berbisik didalam hatinya kehairanan .

 

Khinzir itu dimandikan , di lap sampai kering , dipeluk , dicium dan diberi makan serta minum & dihantar semula kebilik & ditidurkan .  Kemudian dia keluar pula dgn membawa seekor khinzir jantan yg lebih besar & mengulangi kerja yg sama spt khinzir yg sebelumnya .  Selesai kerjanya barulah dia melayan Nabi Musa .

 

Nabi Musa bertanya " Wahai saudara ! Apa agama kamu ? "  " Agama Tauhid " jwb pemuda itu agama Islam .  " Habis mengapa kamu membela khinzir2 itu ?  Bukankah kita

tdk boleh berbuat begitu ? " Tanya Nabi Musa .

 

"Wahai tuan sebenarnya kedua2 khinzir itu adalah ibubapaku . Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar , Allah telah menukarkan mereka menjadi khinzir yg hodoh rupanya .  Pemuda itu menyambung lagi . " Soal dosa mereka dgn Allah itu soal lain . Itu urusan mereka dgn Allah . Aku sebagai anaknya ttp melaksanakan kewajipanku sbg anak . "

 

" Hari2 aku berbakti kepada kedua ibubapaku  sepertimana yg tuan lihat tadi . Walaupun rupa mereka sudah menjadi khinzir , aku tetap melaksanakan tugasku " sambungnya .

 

Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampunkan .  Aku bermohon supaya Allah menukarkan wajah mereka menjadi manusia yg sebenar , tetapi Allah masih belum memakbulkan doaku lagi " tambah pemuda itu .

 

Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kpd Nabi Musa A.S.  " Wahai Musa , inilah org yg akan berjiran dgn kamu disyurga nanti , hasil baktinya yg sgt tinggi kpd kedua ibubapanya "

 

" walaupun ibubapanya yang sudah buruk menyerupai rupa khinzir pun dia tetap berbakti juga . Oleh itu Kami naikkan MAQAMNYA sbg ANAK SOLEH disisi Kami ."

 

Allah juga berfirman lagi " Oleh kerana dia telah berada diMAQAM ANAK SOLEH disisi Kami , maka Kami angkat doanya . Tempat kedua ibubapanya yg Kami sediakan di NERAKA telah Kami pindahkan ke SYURGA . Itulah berkat anak yg soleh . Doa anak yg soleh boleh menebus dosa ibubapa . 

 

Ini juga hendaklah dengan syarat dia berbakti kpd ibubapanya . Walaupun hanya keperingkat rupa ayah dan ibunya spt khinzir . 

 

Walau bagaimana buruk sekalipun perangai kedua ibubapa kita itu bukan urusan kita . Urusan kita ialah menjaga ADAB dan KETAATAN kepada mereka , hormati dgn penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita dari kecil hingga dewasa .

 

Walau banyak mana sekalipun dosa yg mereka lakukan , itu juga bukan urusan kita , urusan kita ialah meminta ampun kpd Allah SWT supaya kedua ibubapa kita diampuni Allah SWT .

 

Doa anak yg soleh akan membantu kedua ibubapanya mendapat tempat yg baik diakhirat , inilah yg dinanti2kan oleh para ibubapa dialam kubur .

 

Erti sayang kpd ibubapa bukan hanya melalui wang ringgit sahaja , tetapi sayang seseorang anak ialah dgn BERBAKTI DAN MENDOAKAN  kedua ibubapanya agar mendapat tempat yg MULIA disisi ALLAH SWT .

 

Semuga kisah ini dapat diambil iktibar bersama utk menyedari bahwa IBU DAN AYAH adalah menjadi tanggungjawab yg amat berat utk kita hurmati dan sanjungi . Muga kita bersama dpt memberi sesuatu yg terbaik utk Ibu dan Ayah sebelum mereka pergi meninggalkan kita .

 

Terima kasih anak2ku diatas jasa kalian menguruskan urusan perjalanan kehidupan harianku . Muga Allah membalasi jasa baik kalian dgn sebaik2 ganjaran .

 

Wallahua'lam .

 Catatan: Emel dari seorang sahabat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan